Štit domovine Pula 2024

Od 15. do 19. rujna 2024. godine na području Pule i Medulina održava se natjecanje ”Štit Domovine Pula 2024”, na kojem sudjeluju policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, veterani Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, pripadnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, kao i policijski službenici stranih policijskih snaga.

Natjecatelji u samoj završnici, koja se održava 19. rujna, prolaze stazu dugu oko četrdeset kilometara, uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu ukupne mase oko deset kilograma, a uz to obavljaju i složene vojno-policijske zadaće (navigacija, prelazak preko užeta, pješačke prepreke, veslanje, plivanje, sastavljanje i rastavljanje naoružanja i dr.). Svečanost proglašenja pobjednika održat će se iste večeri u velebnoj Areni, ispred/unutar koje će se građani i turisti moći razgledati policijsku opremu i saznati nešto više o policijskom zanimanju.

Natjecatelji sudjeluju u utrci u službenim odorama i s naoružanjem tako da građani i turisti znaju da se radi o natjecanju te nema potrebe za uznemirenošću ako na ulicama Pule i okolice primijete naoružane domaće i strane policijske službenike i vojnike.